חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חרם ובִּיוּש: הכנסת תקדם החמרת עיצומים על סרבני גט

7 ביוני 2024

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תתכנס ביום ראשון לדיון בהצעת החוק להחמרת העיצומים על סרבני גט. הוועדה עשויה לאשר את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית. את הצעת החוק יזמה הנהלת בתי הדין הרבניים כדי לעדכן את החוק ולאפשר מרחב פעולה יעיל מול סרבני הגט. על תהליך הכנת החוק השפיעו מאוד נציגות ארגוני הסיוע למסורבות גט ועגונות.

"ההצעה באה קודם כול לעגן בחקיקה את מה שבתי הדין כבר עושים היום, ואף אושר על ידי בג"ץ: 'הרחקות דרבנו תם' וביוּש (שיימינג) של סרבני גט", אומרת עו"ד מוריה דיין מארגון יד לאישה של רשת אור תורה סטון. הרחקות דרבנו תם, לדוגמה, הן איסור לצרף את הסרבן למניין, איסור לשאת ולתת איתו, איסור להעלותו לתורה ועוד. "בנוסף, בשנים האחרונות התחילו בתי הדין לנקוט גם סנקציה של ביוש כלפי הסרבנים באמצעות פרסום יזום של שמותיהם ותמונותיהם", ממשיכה דיין. "בג"ץ אישר את הצעדים הללו, וכעת בתי הדין חשבו שראוי לעגן אותם בחקיקה, אף שעקרונית לא הייתה מניעה להמשיך לעשותם גם במצב החוקי הקיים".

הנושא השני שההצעה מטפלת בו, לדבריה, הוא עדכון העיצומים נגד סרבנים כך שיתאימו למציאות הכלכלית כיום, שלושים שנה כמעט לאחר החוק המקורי…

בהצעה שתגיע לוועדת החוקה כלולים גם שני רכיבים בעייתיים מאוד בעיניהם של ארגוני הסיוע: הראשון הוא צמצום המקרים שבהם בית הדין רשאי להטיל עיצומים על סרבני גט, והשני הוא הקמת מרשם לסרבני גט שההגדרות בו מצומצמות מאוד. לפי הצעת החוק, רק במקרה שניתן פסק דין סופי של חיוב גט או כפיית גט, נקבע מועד לסידור הגט וחלפו 45 יום מהמועד הזה – רק אז, אם לא ניתן גט ייחשבו הבעל או האישה שאינם מסכימים לתת את הגט סרבנים על פי חוק…

עו"ד שיר לביא־זינאתי, מנהלת משפטית בארגון מבוי סתום, מתארת את רוטמן כ"פרלמנטר מקצועי ומעמיק", ואף מביעה תקווה "שמצאנו שותף לדרך, שהפגין דאגה ומחויבות לסוגיית העגונות ומסורבות הגט".

לדבריה, "הדבר החשוב ביותר הוא המוטיבציה של הדיינים עצמם להתמודד עם הבעיה – ולכן ראוי שהמחוקקים יעסקו בתבחינים ברורים שיקבעו מי יהיו הדיינים שישתמשו בכלים שקובע המחוקק". עם זאת, מרשם סרבני הגט "בנוסח שהציעה הנהלת בתי הדין הוא בעייתי בעיניה." זוהי הגדרה מצמצמת מאוד לתופעת הסרבנות, ויש לה השלכות רוחב על המשפט הישראלי ועל ההתמודדות עם התופעה", מסבירה לביא־זינאתי, "החשש שלי הוא שהצעד הבא יהיה שבתי הדין יטענו שהתופעה זניחה מאוד, או שאין בכלל סרבנות גט".

שתפו:
בפייסבוק
במייל
on Facebook
by email
:Share
דילוג לתוכן